Stephen Colbert: het moment van truthiness

stephen_colbert_photo3

Het is de TV-première waar de recensenten het meest reikhalzend naar uitkijken. Dinsdagnacht staat de echte Stephen Colbert op. In The Late show with Stephen Colbert gaat hij, zonder het masker van het typetje Colbert, de strijd aan met de andere talkshows. Om met zijn eigen woorden te spreken: dit is the moment of truthiness.

In zo’n eerste show wil je als gast graag komen. Het campagneteam van Jeb Bush zal ook hebben staan juichen toen Jeb mocht opdraven. Geheel volgens de traditie van het moderne campagnevoeren wordt het moment helemaal uitgemolken. Bush organiseert een loterij: wie wint mag als VIP naar de eerste uitzending van Colbert. Volgens de uitnodiging een ervaring waar de winnaar 20 jaar later nog over zal praten. Maar niemand had Colbert wat gevraagd..

“Yes, you’ll be talking about it 20 years from now, when the next Bush is running for office.” Colbert begint een tegenactie, de winnaar mag een vraag stellen aan Jeb. Sorry dat ik zo schreeuw zegt Colbert nog: “but you’re the one who put an exclamation mark at the end of your name! Well, two can play at this contest, sir.” Het is een stukje classic Colbert. Als Bush wat te relaxed dreigt te worden, ontregelt Colbert de boel. Ook opvallend: hier zien we toch een glimp van het typetje Colbert terug. Waar die grens precies loopt blijft dus nog even onduidelijk.

The LA Times voorspelt een late show war tussen de nieuwe generatie hosts als Colbert, Kimmel en Fallon. Een ding werkt in ieder geval in het voordeel van Colbert, zo vlak voor 2016. Hij is politiek georiënteerd, en zal in aanloop naar de verkiezingen weer keihard zijn tanden kunnen zetten in het campagnenieuws.  Aan de gasten te zien is hij dat ook van plan. Voor de komende twee weken zijn naast Jeb! Bush ook vicepresident/will-he-won’t-he-kandidaat  Joe Biden en de nagel aan Hillary’s doodskist, Bernie Sanders geboekt. Opvallende afwezige blijft voorlopig Hillary Clinton zelf.

CNN sprak trouwens met een paar mensen die bij de proefopnames in het publiek zaten. Korte samenvatting: een klassieke late night show, veel politieke items, een swingende New Orleans-style huisband, en Colbert, met een beetje van zichzelf en toch een snufje satire.

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: