Nieuwe bonje is cadeautje voor circus Trump

fiorina_trump1

“Moet ik elke keer als iemand iets negatiefs over Obama zegt hem verdedigen? Ik dacht het niet!” Nee, er komen geen excuses van Trump. Een van zijn supporters riep dat Obama een moslim is en moslims een groot probleem zijn in de VS. Trump keek begripvol, en onderbrak de man alleen met een “juist”. De rel die daarop volgde, is een cadeautje voor Trump. Zeker na zijn matte optreden tijdens het CNN-debat.

Dit was niet Donald Trumps week. Tijdens het CNN-debat leek hij ongeïnspireerd en vermoeid. Daarnaast werd het pijnlijk duidelijk dat hij inhoudelijk tekort komt. Is the summer of Trump over, vraagt Politico zich af. Het hoogtepunt lijkt voorbij. Nou is hij wel eerder afgeserveerd, maar tijdens het CNN-debat werden er zeker scheurtjes zichtbaar in Trumps bladgoud.

Bij het vorige Fox-debat was hij nog de ster. Trump liet zien dat hij een serieus te nemen kandidaat was. Maar hét moment van dit debat kwam niet van Trump, maar van rising star Carla Fiorina. En Trump was het slachtoffer.

Als Fiorina wordt gevraagd wat ze van Trumps eerdere kritiek op haar uiterlijk vindt, antwoordt ze afgemeten en onderkoeld: “I think women all over this country heard very clearly what Mr. Trump said.” Trump lacht ongemakkelijk en heeft geen goed weerwoord. “I think she’s got a beautiful face, and I think she’s a beautiful woman.” Fiorina, toch al de ster van de avond, geeft geen krimp. Zij leverde dé soundbite van dit debat.

Gelukkig voor Trump kon hij zich vrijdag op een nieuwe rel richten. Tijdens een campagnebijeenkomst in New Hamsphire zegt een supporter dat Amerika een Moslim-probleem heeft, waar snel wat aan gedaan moet worden. Ook weet hij dat Obama een moslim is, en bovendien niet een Amerikaan. Trump verbetert hem niet.

Ter vergelijking: John McCain had een soortgelijke ervaring in 2008, toen een van zijn aanhangers Obama een Arabier noemde. Hij ging daar toen anders mee om.

Trumps begripvolle geknik had elke normale politicus in grote problemen gebracht. Excuses waren onvermijdelijk geweest. Maar niet voor Trump. Het is vanuit zijn positie zelfs logisch om dwars tegen alle kritiek in te gaan. Uit een peiling blijkt dat 54% van de Republikeinse stemmers nog steeds denkt dat Obama een moslim is, en dat maar 29% gelooft dat hij in de VS geboren is. Trump weet dat deze boodschap goed valt bij zijn achterban.

Een risicoloze rel voor Trump dus. En ook nog een die de aandacht van zijn matige  debatperformance af zal leiden. Beter had hij het zelf niet kunnen timen. Snel terug naar de orde van de dag: krantenkoppen genereren voor circus Trump. De spreekstalmeester regelt zelf de bonje. Het volgende debat is pas op 28 oktober. Wie dan leeft, die dan zorgt.

Dit blogbericht verscheen ook als column op BNR.nl.

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: