Bush, Trump en de kille cijfers van Amazon

crippled-americaMeterslange rijen, eindeloze hoeveelheden selfies en zelfs een fan met een tatoeage bij de een, en complete stilte bij de ander. Het contrast tussen de boekpresentaties van Donald Trump en Jeb Bush kan bijna niet groter. Trump kan een trucje en voert dat perfect uit. De verkoopcijfers laten ondertussen zien dat Bush zich serieus moet afvragen: can he fix it?

Een nieuw boek is een mooie manier om jezelf en je campagne weer even op de kaart te zetten. Opnieuw je boodschap neerzetten en media-aandacht pakken. Trump kan wel een duwtje in de rug gebruiken. In verschillende peilingen gaat hij nek aan nek met Ben Carson, en Marco Rubio lijkt achter hem nieuw elan te krijgen. Bush heeft geen duwtje, maar een complete herstart nodig. Hij blijft dalen in de peilingen, en raakt de aansluiting met de koplopers kwijt.

Trump pakt het precies aan zoals je dat van hem verwacht. Crippled America is zeker voor het patriottische Amerika een prikkelende titel. Op de voorkant natuurlijk  het gezicht van Trump. Ook de boekpresentatie is typisch Trump: in de Trump Tower in New York. Lange rijen en natuurlijk het standaard Trump-kunstje. Hij  brandt al zijn tegenstanders een voor een af.

Gevolg: in vrijwel alle interviews die de kandidaten doen deze week moeten ze reageren op Trump, en in de media gaat het over Trump, Trump, Trump. De regie is weer in handen van… Trump.

Bush probeert ook de regie over zijn eigen campagne terug te krijgen met zijn boek. Maar of dat gaat lukken is sterk de vraag. Reply all is gebaseerd op de e-mails die hij verstuurde als gouverneur van Florida. Een duidelijke verwijzing naar Hillary Clinton, die haar e-mails alleen onder dwang naar buiten brengt. Maar ook ongelooflijk saai. Bush koos ervoor om het voornamelijk als E-book naar buiten te brengen. Modern, maar zonder lancering a la Trump. En dus krijgt hij veel minder publiciteit.

Voor Bush geen selfies en lange rijen bij het signeren, maar vooral de kille cijfers van Amazon. (Inmiddels de grootste boekwinkel van de VS) Daar staat Trump op vrijdagmiddag  op de 18e plek in de best sellers lijst, de hoogst genoteerde presidentskandidaat. Bush is in de top 100 niet terug te vinden. Bij het schrijven van deze column staat hij op een anonieme nummer  9973. (Amazon ververst de lijsten elk uur) In de verschillende politiek georiënteerde lijsten komt Trump veelvuldig terug, Bush bijna niet.

De boeken van Bush en Trump zijn een metafoor voor de twee campagnes. Trump heeft precies één trucje en voert dat perfect uit. Voorlopig nog steeds met succes. Bush heeft nog steeds zijn trucje niet gevonden. Dat blijkt ook uit zijn nieuwe campagneslogan “Jeb can fix it”. Die slaat natuurlijk op het fiksen van Amerika, maar wordt door Amerikaanse media vertaald als het fiksen van zijn campagne. Wat zal Jeb jaloers naar Donald kijken. Trump voert een campagne volgens het boekje, maar dan wel zijn eigen boekje. Bush zoekt ondertussen nog steeds de handleiding.

Deze column verscheen eerder ook op de website van BNR Nieuwsradio

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: