Amerikanen gek? Dan wij ook!

alladdin

Een derde van de Republikeinen wil Agrabah bombarderen. Van de Trump-supporters wil zelfs 42 procent de stad met de grond gelijkmaken. Dat zal lastig worden, want ja, Agrabah wordt dan wel duidelijk door een zelfverrijkende Sultan geregeerd, maar de stad is ook helemaal fictief.

Als u de Disney-film Aladdin hebt gezien ging er waarschijnlijk al een lichtje branden. Maar de geest is uit de fles: smalende stukken op de websites en in de kranten en een mooi onderwerp in de kroeg en bij de kapper. Amerikanen zijn dom, en niet zo’n beetje ook.

Nog zo’n borreltafelvoorbeeld waaruit blijkt dat Amerikanen dom zijn: de opkomst van Donald Trump. Hoe extremer zijn uitspraken, hoe hoger hij stijgt in de peilingen. Als je als land achter zo’n figuur aanloopt ben je niet alleen dom, dan ben je ook raar, en een beetje gek.

Trump wil de grenzen dichtgooien, uit angst voor moslims. Hij zegt dat de Islam per definitie gewelddadig is. Met groot succes, hij staat bovenaan in de peilingen. Hij krijgt de meeste media aandacht en weet het politieke debat feilloos naar zijn hand te zetten.

Een van de eerste steunbetuigingen voor Trump nadat hij bekendmaakte de deur op slot te willen doen voor Moslims, kwam van Geert Wilders. Een politicus die de grenzen wil dichtgooien, uit angst voor moslims. Iemand die zegt dat de Islam per definitie gewelddadig is. Met groot succes, hij staat bovenaan in de peilingen. Hij krijgt de meeste media aandacht en weet het politieke debat feilloos naar zijn hand te zetten. Dan heeft Trump in ieder geval nog gevoel voor humor. Maar, inderdaad. Amerikanen zijn raar.

Het is ook ongelooflijk dat die Amerikanen niet inzien dat er strengere wapenwetgeving moet komen. Jaarlijks vallen er onnodig slachtoffers doordat een kleine groep fanatici geen afscheid kan nemen van iets dat ze traditie noemen en waar ze recht op zeggen te hebben. Hoe kan je een stoere kerel zijn zonder iets dat hard knalt en waar je lekker baldadig je frustraties mee kan afreageren?

Ondertussen laait in Nederland de discussie over vuurwerk weer op. Elke jaarwisseling vallen er onnodig slachtoffers doordat een kleine groep fanatici geen afscheid kan nemen van iets dat ze traditie noemen en waar ze recht op zeggen te hebben. Hoe kan je een stoere kerel zijn zonder iets dat hard knalt en waar je lekker baldadig je frustraties mee kan afreageren? Er is natuurlijk een groot verschil tussen een vuurwapen en vuurwerk. Maar het onderliggende principe is gelijk. En de Amerikanen zijn gek.

In de Zuidelijke staten is discussie over de Confederate Flag. Voor de een is het een symbool van racisme en slavernij. Voor de ander staat die vlag juist voor een cultuur die onder druk staat en gaat het om nostalgie. In Nederland praten we nu al een paar jaar over Zwarte Piet. Voor de een is het een symbool van racisme en slavernij. Voor de ander… nou ja, u snapt mijn punt.

Bij het nieuws over Agrabah moest ik meteen aan vakantieman Frits Bom denken. Als de gemiddelde Nederlander niet weet waar zijn vakantiebestemming op de kaart ligt, weet hij ook niet dat Agrabah alleen in het Disney-universum bestaat. Wij hebben alleen het geluk dat Maurice de Hond dit soort vragen niet in zijn peilingen stopt. Ieder land heeft recht op zijn eigenaardigheden.

Maar als die Amerikanen gek zijn, zijn wij het ook.

Deze column verscheen eerder op BNR.nl

 

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: