Stars & Stripes: Meer martelen

In de campagne update Stars & Stripes deze week: de aanslagen in Brussel klinken door in de verkiezingscampagnes.

Luister het fragment in de studio bij Roelof Hemmen  hier terug.

Bij de Republikeinen bieden Trump en Cruz tegen elkaar op over wie terroristen het hardst zou aanpakken. Trump vindt bijvoorbeeld dat terreurverdachten gemarteld moeten worden. Als terreurverdachte Salar Abdeslam was gewaterboard, of meer, dan hadden de aanslagen in Brussel waarschijnlijk voorkomen kunnen worden, vindt Trump. Zijn rivaal Cruz wil dat er structureel gepatrouilleerd gaat worden in wijken waar veel Moslims wonen. Burgerrechtenorganisaties en verschillende politiebonzen zijn woedend. Trump vindt het geen gek idee.

Zowel Trump als Cruz gebruiken Europa als schrikbeeld. Hier konden die terroristen zomaar toeslaan. Als Amerika zo slap en ongeorganiseerd als Europa zou zijn, zouden dit soort aanslagen ook in de VS voorkomen. Brussel is voor Trump het ultieme voorbeeld van ellende. Vroeger was het een mooie plek. “Now it’s a disaster.”

Trump heeft veel ervaring in de televisiewereld, en laat dat letterlijk zien in de manier waarop hij gebruik maakt van de beelden die nieuwszenders laten zien tijdens zijn interview. Terwijl Trump praat over dat gevaarlijk chaotische Europa, laat CNN een splitscreen zien met beelden van de chaos op Zaventem, en zwaarbewapende militairen. Trump benoemt de beelden, en zet ze extra aan. Laat de tegenstanders van martelen eens naar CNN kijken. Dit wil Amerika toch niet? Kijk naar die lichamen, er zijn daar kinderen overleden. (Die lichamen en kinderen zijn overigens niet in beeld).

Trump heeft veiligheid en terrorisme al vanaf het begin van zijn campagne hoog op zijn prioriteitenlijst staan. Maar helpen nieuwe aanslagen hem ook? In grote lijnen zijn daar twee theorieen over. In de eerste helpt het hem wel, omdat in tijden van gevaar kiezers een sterke leider zoeken, iemand die vanuit zijn gut feeling weet wat er moet gebeuren. Trump is dat. In de tweede theorie helpt het hem juist niet, en zullen kiezers juist voor een meer stabiele ervaren kandidaat kiezen. Een Hillary Clinton bijvoorbeeld.

Het draait bij Trump overigens niet alleen maar om terreur en gevaar. Hij heeft het ook veel over liefde, zo liet Jimmy Kimmel zien. “Om zoveel liefde te kunnen verspreiden moet je eerst van jezelf houden, en dat zit bij Donald Trump wel goed.”

 

Luister het fragment in de studio bij Roelof Hemmen  hier terug.

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: