Hillary & Donald show: Ratings bonanza

Elke donderdag duik ik in het campagnegeweld van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor BNR De Wereld. Luister het fragment hier terug.

Bernie Sanders is al weken aan het drammen dat hij nog een keer wil debatteren met Hillary Clinton. Hij wil nog een keer de spotlight pakken, vlak voor de voorverkiezing in de laatste grote staat: californië. Maar Clinton heeft er geen zin in.

Sanders gooit het dan maar over een andere boeg. In de Late night show van Jimmy Kimmel onspint zich een mooi een-tweetje tussen Sanders en Trump. Namens Sanders vraagt Kimmel aan Trump of Trump met Sanders in debat wil. Ja, dat wil Trump wel, als het geld naar een goed doel gaat. Want dat wordt natuurlijk een kijkcijferhit, en dat gaat veel geld opleveren.

 

Sanders tweet meteen terug: game on. Ik kijk er naar uit om in debat te gaan met Trump. Volgens de Sanders-campagne zijn de onderhandelingen inmiddels begonnen.

Als het debat inderdaad gaat plaatsvinden, en die als is nog wel groot, zou het een uniek schouwspel worden. De officieuse genomineerde van de ene partij tegen de nummer twee kandidaat van de andere partij. In een onofficieel duel, op televisie. Heel ongebruikelijk. De twee winnaars zijn dan, naast de zender, Trump en Sanders. Dagenlang zal het gaan over dit debat tussen twee mannen die het over een ding helemaal eens zijn: Hillary Clinton is niet de juiste kandidaat voor het presidentschap. Clinton kijkt het met lede ogen aan. Zij dreigt langzaam de regie kwijt te raken aan de recalcitrante Sanders en Trump.

Clinton heeft het sowieso moeilijk. Politico heeft het al over ‘Hillary’s summer of scandal’. Sinds deze week is het emailschandaal weer volop in beeld. Er loopt nog een FBI-onderzoek dat Clinton in de problemen zou kunnen brengen. Daarnaast is Trump begonnen met het verder beschieten van Clintons reputatie. Hij noemt Bill Clinton een verkrachter, en Hillary Clinton een ‘enabler’, de persoon die het mogelijk heeft gemaakt. De eerste campaign ad zet de toon voor wat een erg harde campagne gaat worden.

Ook eerdere schandalen gaan een rol krijgen in de campagne, zo meldde Politico. Whitewater bijvoorbeeld, over investeringen van Hillary toen haar man Gouverneur van Arkansas was. Hoe weet Politico dat? De Trump-campagne wilde meer informatie van de Republikeinse Partij over dit schandaal. Ze stuurden het verzoek alleen per ongeluk naar een Politico-journalist met bijna dezelfde naam als een partijmedewerker. En daardoor staat de aanval al voordat hij plaatsvond op de nieuwssites

 

Je vraagt je soms af of hoe de toekomstige president nog een voorbeeld voor Amerikaanse kinderen kan zijn. Stephen Colbert ook. Volgens hem maken de meesters en juffen in Amerika zich inmiddels zorgen. Hoe kunnen ze de debatten nog naspelen met hun kinderen als een van de kandidaten woorden in de mond neemt waarvoor je van school geschorst kan worden?

 

 

 

 

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: