Hillary & Donald show: Na Dallas is Trump even niet zichzelf

Wekelijks duik ik in het campagnegeweld van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, voor het programma BNR De Wereld.

Het ging deze week in eerste instantie over Clintons emails en Trumps geflirt met Saddam Hussein. Maar het bloedbad in Dallas zorgt voor een onderbreking van het campagnecircus. Zowel Clinton als Trump leggen de campagne stil, en beiden kwamen met verklaringen. Trumps reactie viel daarbij extra op, doordat hij zo vreselijk onopvallend was. Na de aanslag op een gay club in Orlando zocht hij nog de controverse op door meteen te verklaren dat de avond heel anders was verlopen als alle bezoekers van de club ook wapens hadden gehad. “It would have been such a pretty sight.”  Maar nu kwam hij met een verklaring die bij de gemiddelde, gewone, politicus ook niet misstaan had.

 

 

Zijn team kan even opgelucht ademhalen. Eindelijk doet die eigenwijze Trump eens wat zij willen. De laatste weken bleek hij weer een ongeleid projectiel. Hij laat zich leiden door zijn gut feeling en de reacties van zijn publiek. Maar het gejuich van zijn harde kern weerklinkt zelden net zo hard bij het bredere publiek. Binnen de Trump-campagne zou er inmiddels onenigheid zijn over de mediaoptredens van de baas. Medewerkers zouden hem zelfs niet meer alle uitnodigingen laten zien, zodat hij ook niet meer overal ja op kan zeggen.

Maar nu is Trump dus even niet zichzelf. Het is de vraag hoelang hij zich in kan houden. Zijn grote kracht ligt uiteindelijk in het opzoeken van de randjes van het politiek correcte en het uitbuiten van de relletjes die daarbij horen. Een Trump zonder relletjes lijkt teveel op een gewone saaie politicus. En Trump weet dat. De eerste voorzichtige aanval op Clinton is alweer getweet.

Bij zowel Trump als Clinton is in hun verklaringen te zien hoe gecompliceerd Dallas is voor de Amerikanen. In dit bloedbad komen politiegeweld, racisme en wapenwetgeving samen. Onderwerpen vol gevoeligheden, die het land verdelen. Daarom benoemen de kandidaten wel het racisme en het geweld, maar blijven ze ondertussen ook de politie steunen. Werkelijk alles wordt op een goudschaaltje gewogen. De Washington Post schrijft bijvoorbeeld een complete analyse over het woord ‘senseless’ in Trumps statement. Wat vindt de politie ervan dat hij dit woord gebruikt?

Ook Clinton is voorzichtig. Ze cancelde een campagnebijeenkomst met vicepresident Joe Biden. Omdat de hele campagne even op pauze staat na Dallas, maar ook omdat Biden wel heel goede banden met de politie heeft.  De black lives matter-beweging mocht eens denken dat Clinton niet aan hun kant staat.

 

 

Niet iedereen houdt zich overigens in. Kijk hoe Sean Hannity op Fox News de aanval opent op Obama en links Amerika. Volgens Hannity zijn raciale spanningen verergerd door Obama. Bovendien schildert de president politieagenten steevast af als de bad guys. De fragmenten waarin Obama dat allemaal doet zijn toevallig even niet beschikbaar.

 

Maar het kan nog extremer. Voormalig Republikeins congreslid Joe Walsh dreigt met oorlog.  Doelwit: Obama en de black lives matter-beweging. “Watch out Obama, this is war.”

 

Viel er met al dat geweld dan nog wat te lachen? Niet echt, al doet Trevor Noah een serieuze poging.

 

Voor de gebeurtenissen in Dallas ging het nog over Trumps geflirt met dictators en Clintons hardnekkige emailschandaal. Nu gaat het voor even over politiegeweld, wapens en racisme. Al deze onderwerpen staan duidelijk op de agenda. Maar of het wat zal veranderen?  Het is vooral afwachten hoe lang het duurt totdat het nieuws uit Dallas weer wordt overstemd door de relletjes van de dag.

De Hillary & Donald show, elke woensdag rond 1520 op BNR.

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: