Hillary & Donald show: I Love War!

Wekelijks duik ik  in het campagnegeweld van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor het programma BNR De Wereld. Luister het fragment van deze week hier terug.

De aanslagen op de Twin Towers zijn vijftien jaar geleden, maar terrorisme is een groot onderwerp deze verkiezingen. Sterker nog: sinds 2004, de eerste verkiezingen na 11 september 2001, speelden nationale veiligheid en terrorisme niet zo’n grote rol.

Vooral voor Trump zijn dit belangrijke onderwerpen. Hij scoort er flink mee bij militairen. Clinton is in die doelgroep veel minder populair, maar probeert daar verandering in te brengen.

Deze week stond in het teken van defensie. Tijdens het Commander in Chief Forum stonden Trump en Clinton voor het eerst samen op een podium. Op een symbolische plek, een vliegdekschip met uitzicht op de nieuwe Freedom Tower pitchten de kandidaten hun defensieplannen. Het werd live uitgezonden op TV. Clinton zette zichzelf neer als de ervaren, betrouwbare kandidaat. Trump was juist de frisse wind die de boel eens flink gaat opschudden. De twee gingen niet met elkaar in discussie, maar het was een mooi voorgerecht voor de debatten over twee weken.

Onder militairen is Trump veel populairder dan Clinton. Zo’n 55% van (oud-) militairen is voor Trump, maar 36% voor Clinton, zo blijkt uit een peiling van NBC. Nou stemmen militairen traditioneel vaker Republikeins dan Democratisch, maar er zijn ook andere redenen waarom Trump een voorsprong heeft.

Militairen denken dat Trump de begeleiding van veteranen beter aan zal pakken. Daar gaat nu veel verkeerd, en daar zou best een bezem doorheen mogen. Ook zien militairen in Trump een betere Commander in chief. 53% denkt dat  Trump daar goed in zou zijn, Clinton krijgt maar 35%. Als het gaat om de vraag wie je met nucleaire wapens zou vertrouwen, is de stand ongeveer gelijk.

Werk aan de winkel voor Clinton dus. Toen Trump een lijst vrijgaf met 88 oud-officieren die hem steunen, kwam Clinton met een lijst met 95 oud-officieren. Maar met steunbetuigingen kom je er niet deze verkiezingen. Dus werd er 5 miljoen uitgegeven aan een tv-spotje. Hij heet “I love war”,  en wordt uitgezonden in verschillende swing states. Uitspraken van Trump “I’m really good at war, I love war, in a certain way”) worden verweven met beelden uit Vietnam en paddenstoelwolken van Nucleaire explosies. Conclusie: Donald Trump, dangerous, unfit to be president.

De onheilspellende toon van de spot doet denken aan de fameuze ‘Daisy ad’ uit 1964. President Lyndon Johnson liet hem maar een keer uitzenden, maar de schade was groot voor tegenkandidaat Barry Goldwater. Johnson won.

 

Nou is Trump niet bepaald een hoogleraar Internationale Betrekkingen, maar het kan altijd bonter. Garry Johnson is een third party candidate, en probeert voor de Libartarian Pary in ieder geval een plekje bij de debatten te verdienen. Hij bewees zichzelf geen dienst in een uitzending van Morning Joe. Wat zou je aan Aleppo doen is de vraag. Het antwoord is nog pijnlijker dan de lange stilte. What is… Aleppo?

Zijn verklaring: ik dacht dat het een afkorting voor iets was, en toe had ik een black-out. Maar het kwaad is al geschied. Johnson moet het met weinig media-aandacht doen, grote kans dat deze blunder het enige is waar zwevende kiezers hem om zullen herinneren. Johnson bevindt zich trouwens wel in goed gezelschap. Ook de New York Times weet niet helemaal wat Aleppo is, of Damascus, of Raqqa. Een notoir onbetrouwbare krant volgens Trump. Krijgt hij voor deze keer een beetje gelijk.

De Hillary & Donald show: elke donderdag rond 1520 in BNR De Wereld.

 

 

 

 

 

 

 

AdvertentieEén reactie op “Hillary & Donald show: I Love War!”

  1. […] niet slecht doet in de peilingen, had eerder al eens een moeilijk moment toen hij niet wist wat Aleppo was. Nu wordt hem, vrij dwingend, gevraagd wie zijn favoriete buitenlandse leider is. Gevolg: paniek, […]

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: