Hillary & Donald Show: niemand weet hoe gezond de nieuwe president is.

Wekelijks duik ik in het Amerikaanse verkiezingsgeweld voor het programma BNR De Wereld. Luister De Hillary & Donald Show hier terug.

Na de explosie in New York zaterdagnacht reageerden Trump en Clinton zoals we dat van ze gewend zijn. Trump had het al over een terroristische aanslag voordat er ook maar enig detail bekend was. Clinton hield zich op de vlakte, en wilde eerst meer details horen. Maar toch viel haar reactie op. Want wat klinkt ze duf en moe. Al snel ging het weer meer over haar gezondheid dan over wat ze zei. Hoeveel medicijnen slikt ze eigenlijk nog? Het is de prijs die ze betaalt voor het verzwijgen van een longontsteking. Clintons gezondheid ligt onder een vergrootglas. Elk kuchje, elke vermoeide blik zorgt voor vraagtekens

Clinton heeft deze week flink haar best gedaan om dat wantrouwen over haar gezondheid weg te nemen. Zo gaf ze een schriftelijke verklaring van haar arts vrij. Daar stonden niet veel nieuwe details in. Clinton heeft een laag cholesterol, gebruikt bloedverdunners (Was bekend, is vanwege een bloedprop een paar jaar geleden) en ze heeft hooikoorts. Maar de conclusie van haar vaste arts is duidelijk: Clinton is gezond, en fit to be president.

Clinton moest wel ergens mee komen, na haar instorten vorige week en alle complottheorieën die Republikeinen de wereld in slingeren. In The Daily show werden al die medische analyses zonder onderbouwing nog eens op een rij gezet. Bijna elke ernstige ziekte komt voorbij. Behalve overigens een longontsteking.

 

Trump vertelde ook meer over zijn gezondheid, maar deed dat natuurlijk wel op zijn Trumps. Op de bank bij TV-dokter Oz vraagt hij het publiek: moet ik mijn doktersverklaring vrijgeven? Onder luid gejoel en geklap haalt hij dan een envelop uit zijn binnenzak.

 

Trumps doktersverklaring is zo mogelijk nog korter dan die van Clinton. Wat we wel weten: Trump slikt cholesterolpillen. Hij sport amper, al vindt hij zelf dat golfen en speeches geven wel degelijk topsport is. En hij wil tien kilo afvallen. Hij zegt 107 kilo te wegen, maar volgens Politico zou dat ook wel eens 120 kunnen zijn. En daarmee zou Trump officieel overgewicht hebben.

Het vrijgeven van doktersverklaringen is niet meer dan een toneelstukje. De verklaring komt van de persoonlijk arts, dus de slager keurt zijn eigen vlees, en bepaalt zelf wat daarover naar buiten komt. Dat werd duidelijk toen Trump eerder dit jaar een doktersbrief naar buiten bracht die wel erg lyrisch was. Zijn arts gaf later toe dat hij dat briefje in vijf minuten tikte, terwijl Trump in zijn limousine voor de deur stond te wachten.

Het zijn mooie showtjes, maar uiteindelijk is het met deze summiere informatie voor de Amerikaanse kiezers onmogelijk goed te beoordelen hoe gezond hun toekomstige president precies is.

En dat terwijl Gezondheid wel degelijk een belangrijke rol speelt deze verkiezingen. Kijk alleen maar naar de leeftijd van de kandidaten. Trump is 70, en zou de oudste nieuwe president ooit zijn.  Clinton wordt in oktober 69. Dat is net zo oud als de huidige recordhouder Ronald Reagan.

Deze oudste president ooit is meteen een mooie inspiratie voor Trump en Clinton. Toen hij zelf voor zijn tweede termijn ging op de recordleeftijd van 73, pareerde Reagan alle kritiek met een gevatte opmerking.

 

Met dit briljante stukje omdenken pakte Reagan het publiek in, en won de verkiezingen van 1984 met grote overmacht. Zijn jongere tegenstander Walter Mondale pakte alleen zijn thuisstaat Minnesota. Dat de Amerikaanse economie steeds gezonder werd, was doorslaggevend. Maar dit stukje stand up comedy nam voor veel kiezers hun twijfels weg. Het is ook nu nog onduidelijk of Reagan in die jaren al aan Alzheimer leed.

 

 

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: