Hillary & Donald show: debatkoorts!

 

Wekelijks duik ik in het Amerikaanse verkiezingsgeweld voor het programma BNR De Wereld. Luister het fragment hier terug.

Het eerste presidentiele debat maandagnacht is belangrijk. Het is voor veel kiezers het eerste moment waarop ze echt inschakelen in de verkiezingsstrijd, dus hier kan het verschil gemaakt worden. In de peilingen zien we Clinton en Trump al een paar weken langzaam naar elkaar toe kruipen. Er zit nog maar een paar procent tussen de twee kemphanen.

Wie ook wint, de tv-zenders zien zichzelf nu al als grote winnaar. Verwacht wordt dat er rond de 100 miljoen mensen gaan kijken. Ter vergelijking: naar Romney en Obama keken vier jaar geleden gemiddeld zo’n 60 miljoen mensen. Dit debat zou in de buurt kunnen komen van de Super bowl, het belangrijkste sportevenement van het jaar. Daar keken vorig jaar zo’n 110 miljoen mensen naar.

De grote interesse is vooral te danken aan Trump. Zijn aanwezigheid staat garant voor spanning en sensatie. Dat is dan ook precies waar ABC op inzet. Ze jagen de debatkoorts nog even extra aan. Dit wordt het debat waar u al zo vreselijk lang op zat te wachten!

Maar de kandidaten moeten oppassen niet teveel in die toon mee te gaan. Van de kiezers voelt 57% frustratie en 55% walging als ze aan de verkiezingsstrijd denken, en beide kandidaten zijn nog altijd historisch impopulair.

Om te weten wat we van Clinton en Trump kunnen verwachten, hoef je alleen maar naar hun voorbereiding te kijken. Team Clinton bereidt zich voor op twee Trumps. De onvoorspelbare, die extreme dingen zegt, en een gematigde, meer presidentiële Trump.

Clinton is al weken bezig met dossiers doorploegen en oefendebatten houden. Haar team werkt samen met psychologen, en praat met mensen uit Trumps omgeving om the Don te doorgronden. Clinton wil Trump verslaan op feiten, maar wil de kijkers niet overladen met saaie dossiers. Daarom zoekt haar team vooral naar een manier om Trump te prikkelen, en tot fouten te dwingen.

Trump zit veel minder goed in de dossiers dan Clinton, en zegt zich vooral niet teveel te willen voorbereiden op het debat. Trump wil zichzelf zijn. Het verhaal gaat dat Roger Ailes, de na een seksschandaal opgestapte baas van Fox News, een grote rol heeft in de voorbereidingen. Een man die precies weet hoe je de media moet bespelen. Verder zijn er bij Trump vooral veel vraagtekens. Hoe hij zich precies voorbereidt en hoeveel, weet alleen de binnenste cirkel van zijn campagne. En in dit geval is dat uiteindelijk alleen Trump zelf.

Er zijn een paar valkuilen voor zowel Trump als Clinton. Trump moet zich niet uit de tent laten lokken, en zelf de regie in handen houden. Dat lukte tijdens de primary-debatten heel aardig. Maar, toen had hij altijd meerdere tegenstanders om de aandacht over te verdelen. Nu is dat anders. Hoe gaat Trump daarmee om? Trumps succes zal ook afhangen van hoe de debatleider omgaat met onwaarheden. Daar kwam Trump tot nu toe mee weg. Maar wat doet hij als de moderator hem door blijft zagen?

Clinton moet niet te ijzig en onsympathiek overkomen, een gevaar dat altijd op de loer ligt bij deze dossiertijger. Daarnaast mag ze na alle speculaties over haar gezondheid natuurlijk geen hoestbui krijgen. Mocht de kriebelhoest toeslaan, dan moet ze een gevatte opmerking klaar hebben. Haar nummer 1 probleem blijft geloofwaardigheid. Dat bleek ook deze week weer. Charlie Crist, voormalig gouverneur van Florida, vertelt dat hij op Clinton gaat stemmen omdat ze zo eerlijk is. Het publiek reageert met een sarcastische lachbui. Dit is een zaal kiezers in de zeer belangrijke swingstate Florida. Daar is voor Clinton dus nog werk aan de winkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: