Wekelijks duik ik in het Amerikaanse verkiezingsgeweld voor het programma BNR De Wereld. Luister het fragment hier terug.
In grote lijnen was iedereen, zelfs het rechtse Fox News, het er wel over eens dat Clinton de winnaar was van het eerste presidentiële debat. En ook in de peilingen voor november is een duidelijke plus voor Clinton te zien.
Maar Trump wil er nog niet aan. Hij citeerde een week lang onbetrouwbare online peilingen die hem als winnaar aanwezen, en schepte op dat hij ook volgens de peiling van tv-zender CBS had gewonnen. Dat is knap, vindt ook Stephen Colbert. Want CBS hield helemaal geen peiling.
Trump verloor dan het debat, het echte venijn van deze week zat voor hem in de staart. Al op het podium had Trump moeite zich in te houden toen Clinton vertelde over Miss Universe Alicia Machado. Trump had haar te dik genoemd en “Miss Piggy” gedwongen voor de camera’s naar de sportschool te gaan. Trump bleef zich de hele week verdedigen. Vrijdag tweet Trump dat iedereen maar eens moet googlen naar de sekstape van de volgens hem onbetrouwbare Machado. Tot nu toe is er geen bewijs voor zo’n tape gevonden.
De tabloids verkneukelen zich vervolgens als ze er achter komen dat Trump zelf ooit een bijrol in een erotische film speelde. Hij schonk weliswaar alleen maar een glas champagne in, en deed dat netjes met zijn kleren aan, maar de headlines zijn niet van de lucht.
Trumps tweetstorm benadrukt nog eens wat Clinton tijdens het debat al liet zien. Als Trump eenmaal uit de tent is gelokt, is hij niet meer te stoppen. Een onhandige eigenschap voor iemand die het land wil leiden. Trump bewijst zichzelf ook geen dienst met zijn wilde aanvallen. Door zijn tweets en uitspraken houdt Trump de verhalen waar hij zelf zo van baalt juist levend. De oude, ‘out of control’ Trump lijkt een maand voor verkiezingsdag weer terug. Clinton kan tevreden zijn. Zij legde het aas, en Trump hapte toe.
Ondertussen blijft de politicus Trump last houden van de streken van zakenman Trump. De New York Times schrijft dat Trump mogelijk achttien jaar lang geen inkomstenbelasting heeft betaald. Uit een gelekte aangifte uit 1995 blijkt dat Trump in dat jaar een verlies van ruim 900 miljoen dollar opvoerde als aftrekpost. Dit mag. Maar wat vinden de kiezers van een presidentskandidaat die de belasting ontwijkt? Clinton heeft de spotjes al klaarliggen.
Nog een probleem: Newsweek schreef hoe Trump eind jaren negentig het handelsembargo met Cuba overtrad. Dat mag niet, en kan dus juridische problemen opleveren. Daarnaast kan Trump hierdoor de steun van anti-Castro Latino’s verliezen in de belangrijke swing state Florida.
De Republikeinen zien het allemaal met lede ogen aan. Zij willen het liefst dat Trump de aandacht verlegt naar economie en immigratie. Punten waar hij goed mee scoort bij de zwevende kiezer. In plaats daarvan blijft Trump in relletjes hangen. De komende weken wil Trump de aanvallen op Clinton harder en persoonlijker maken. Volgende aandachtspunt wordt het huwelijk van de Clintons, en het vreemdgaan van Bill. Een onderwerp dat de Hillary hatende diehard Trump-fan zal waarderen, maar het is nog maar de vraag of het de twijfelend kiezer over de streep trekt.
Een slechte week voor Trump dus, die door eigen toedoen alleen maar slechter werd. Maar er is een presidentiëlekandidaat die in een paar minuten zijn week minstens zo pijnlijk maakte. Garry Johnson, die het alsthird party candidate helemaal niet slecht doet in de peilingen, had eerder al eens een moeilijk moment toen hij niet wist wat Aleppo was. Nu wordt hem, vrij dwingend, gevraagd wie zijn favoriete buitenlandse leider is. Gevolg: paniek, stilte, een trillende stem, en “Another Aleppo moment.”
Geef een reactie