Hillary and Donald show: Trump in crisismodus richting debat

Wekelijks duik ik in het Amerikaanse verkiezingsgeweld voor het programma BNR De Wereld. Luister het fragment hier terug.

Wat voor Trump gaan we vannacht zien tijdens het tweede presidentiële debat? Na het naar buiten komen van erg vrouwonvriendelijke uitspraken, bevindt de Trump-campagne zich in misschien wel de grootste crisis tot nu toe. Het is net iets minder dan een maand tot verkiezingsdag, en de woorden van Trump worden eindeloos herhaald op TV en in de kranten. Ook Trumps halfbakken excuses hielpen niet.

Elke keer als die in het geheim opgenomen woorden voorbijkomen, kalft de steun binnen de Republikeinse partij verder af. Zelfs zijn running mate Mike Pence nam afstand. Inmiddels zijn er zo’n 30 prominente Republikeinen die Trump hebben laten vallen door zijn laatste uitspraken. Het totaal staat op 160. De New York Times hield precies bij welke uitspraak of rel deze Republikeinen over het randje duwde.

 

 

Veel Republikeinen zien Trump liever gaan. Maar de waarheid is dat ze heel moeilijk van hem af kunnen. Het is veel te laat. Trump kan alleen vervangen worden als hij zelf opstapt. En op dit moment is er voor hem geen manier om dat zonder gezichtsverlies te doen.

Ook is er een grote groep Republikeinen die de kandidaat wel blijft steunen. Trump wil dan ook van geen wijken weten.

 

De timing van dit verhaal is opmerkelijk. De opnames lagen blijkbaar al die tijd al in de archieven, maar niemand dacht eraan. Tot een maand voor de verkiezingen.

Een cruciaal moment. De opnames hebben nog invloed op de veertig procent van de Amerikanen in swing states die vervroegd stemmen, en het is laat genoeg om invloed te kunnen hebben op stemmers in november.

In het Clinton-hoofdkwartier zal er gejuich hebben geklonken. Ook al omdat dit verhaal compleet de problemen van Clinton overschaduwt. Uit gelekte mails van Wikileaks kwamen een paar voor Clinton pijnlijke passages naar buiten uit speeches voor Wall Street-banken. In de passages zien we een andere Clinton. Ze droomt van vrijhandel, de oorzaak van de financiële crisis lag niet aan Wall Street, en ze legt uit dat je soms politiek een ander standpunt moet hebben dan persoonlijk. Lastige uitspraken voor een politicus waarbij juist wordt getwijfeld aan haar oprechtheid.

De druk op de Trump-campagne neemt ondertussen toe, en de sfeer in Trump tower is terneergeslagen.

Trump stond na het verloren eerste debat al onder grote druk, en deze rel gooit de voorbereiding voor het tweede debat in de war. Het is de vraag wat dat met de onvoorspelbare Trump doet.

Dit debat wordt een town hall meeting, waarbij mensen uit het publiek een vraag mogen stellen. Het gaat erom voor de camera’s ongedwongen contact te leggen met de vragensteller en de mensen thuis. Dat is niet Clintons sterkste punt. Haar wordt vaak verweten ijzig en afstandelijk over te komen.

Trump is erg onervaren in dit format. Dit is een relatief intieme setting, terwijl Trump vooral zijn energie haalt uit grote mensenmenigtes. Juist bij direct contact kan hij bot zijn. Zo kapte hij bij een eerder debat een vragensteller af met een “je gaat toch niet op me stemmen.” Fox News journalist Megyn Kelly vraagt zich dan ook af, is Trump hier wel goed voor opgevoed?

 

Bij het debat vannacht moet Trump alle zeilen bijzetten. Hij moet flink beter presteren dan het vorige debat, en hij moet de zwevende kiezer overtuigen dat hij presidentsmateriaal is. Daarbij komt Trump er niet onderuit: hij zal opnieuw door het stof moeten. Bij het satirische Saturday Night Live weten ze hoe moeilijk Trump het vindt om excuses te maken. Alec Baldwin in topvorm.

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: