Election Express: “I’m so scared”

“I’m an anker baby, you know”. Hij zegt het tegen me met enige paniek in zijn ogen, alsof hij een onthulling doet waardoor ik ineens anders naar hem zal kijken. Zijn Peruaanse ouders kwamen illegaal naar Amerika en hij werd hier geboren. Dat maakt hém een Amerikaan en daarmee ‘het anker’ voor zijn ouders om in de VS te kunnen blijven. Zoals hij zijn er talloze Latino’s in de Verenigde Staten.

Donald Trump heeft aangekondigd dat als hij president wordt, hij deze families het land uit zal laten zetten.

“But I’m American, I was born here, I studied here, I work here and I pay my taxes in this country. And now I have to leave? How does he want to do that?” zegt hij wanhopig. Hij stelt een goede vraag, waar Trump zelf ook nog geen antwoord op heeft gegeven. 

Latino’s dragen voor een belangrijk deel bij aan de Amerikaanse economie. Met name in de zuidelijke staten heerst de dubbele moraal: er wordt op hen neergekeken, maar ze doen de banen die moeten gebeuren en die niemand wil hebben. Ze beleggen je Big Mac, maken schoon in het winkelcentrum, wassen af bij de Italiaan op hoek, snoeien de haag van het 15 miljoen dollar kostende huis in Beverly Hills. Alle anker families in een keer het land uitzetten, zou dus kunnen betekenen dat dit werk door niemand meer gedaan wordt. Het maakt de belofte van Trump nogal zwak. Maar toch: “I’m so scared. I wish I could vote for Obama”.

Later deze reis gaat de Election Express van Amerikawatcher.nl naar de Mexicaanse grens. Daar is inmiddels een metershoog hek verrezen om Latino’s buiten de deur te houden, terwijl Trump dus nog niet eens in het Witte Huis zit.

BN.

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: