Election Express: Achter de schermen bij de Democraten

Er zit best wat symboliek achter dat moment daar op de Hoover Dam. Een grote bus met de gezichten van Hillary Clinton en Tim Kaine erop rijdt voorzichtig tussen de toeristen door. “Forward Together” staat met grote letters op de zijkant. En net als de campagne gaat het forward. In een slakkengang, maar voorlopig niet te stoppen.

Het doel is de parkeerplaats waar wij ook onze Election Express geparkeerd hebben. Eerlijk is eerlijk, die van Clinton is groter. Of eigenlijk: die van de Democratische Partij. Want dit is een van de twee bussen waarmee de partij mensen overhaalt te gaan stemmen. “En als ze dan gaan stemmen, natuurlijk het liefst op ons.” Aan het woord is Rachel Velasquez. Ze maakt video’s voor Democrats.org, de website van de Democraten, en reist mee met de bus.


Ze heeft een Nederlandse connectie: haar vriend komt uit Dokkum. Ze vindt Friesland “beautiful”, en dus heeft ze wel even tijd voor twee journalisten uit Nederland. Of we de bus niet van binnen willen zien? Voorin tikt iemand driftig op een laptop. “Hi guys, make yourself at home.” Overal liggen buttons, badges en posters van de Democratische campagne. “Ja, het is een beetje rommelig, we leven al even in deze bus.”

Achterin een complete opnamestudio. “Hier heeft Justin Bieber nog nummers opgenomen, so I’ve been told.” Deze bus doet de westkust, Bill Clinton gaf deze week het startschot voor de bus van de oostkust. Naast kiezers overtuigen, gaan ze ook langs bij lokale campagneteams om te helpen bij problemen, en te motiveren tijdens de zware laatste loodjes.

Trump krijgt niet of nauwelijks dit soort steun van de Republikeinen. Rachel hoopt dan ook dat hun inspanning net het laatste zetje aan Clinton zal geven. De belangrijke toss-up states krijgen extra aandacht. Maar dat aantal op de route wordt steeds groter. De peilingen geven Clinton op dit moment een goede kans in Nevada, Arizona en sinds deze week zelfs Texas.

De Democraten willen een zo ruim mogelijke overwinning. Clinton heeft een duidelijk mandaat nodig, zeker als Trump de uitslag niet direct erkent. En dan zijn er nog de ‘down the ballot’ keuzes. De Democraten die een plek in het Congress proberen binnen te halen. Genoeg werk dus. Die bus moet weer verder. Langzaam, maar forward.

 

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: