The Donald Show: Trump strooit zout in de wonden

Hoe gaat president Trump het doen? Ik geef wekelijks een update over de Verenigde Staten van Trump, in BNR De Wereld. Luister The Donald Show hier terug.

Een groot gevuld stadion, aanvallen op de pers en duizenden mensen die ‘lock her up’ schreeuwen als Trump over Hillary Clinton begint. Hij heeft de verkiezingen al gewonnen, maar president-elect Trump gaat deze week toch weer vol in campagnemodus. In Cincinnati begon hij aan zijn ‘thank you’ tour. Officieel om zijn achterban te bedanken, maar ook om het enthousiasme vast te houden in staten waar de verwachtingen heel hooggespannen zijn.

Trump gaf eerder al eens aan dat hij bijeenkomsten wil blijven houden omdat hij energie krijgt van het publiek. Zoals een CNN-commentator het verwoordt: “He is like a plug, he needs to be plugged in to get energized.” Nog een reden om te blijven speechen: de beeld van Trump voor een juichend publiek zorgen voor een mooi contrast bij kritische verhalen in de media.

Het is ongebruikelijk om zo kort na een verkiezingsoverwinning alweer op campagne te gaan. Zoals Rachel Maddow van MSNBC vaststelt: meestal heeft een president duidelijk iets te verkopen, of een andere duidelijke reden om op tour te gaan. Trump mist dat duidelijke doel.

En er zitten ook risico’s aan voor de president-elect. Een overwinningstour met een groot ‘I told you so’ gehalte, is zout in de Democratische wonden wrijven. Het is lastig om het land achter je te krijgen als je blijft verwijzen naar die goede oude tijd toen je nog met Hillary Clinton in gevecht was. “Boy we had fun.”  Conan O ‘Brien merkt trouwens op: als dit een thank you tour is, dan had je hem beter ergens anders kunnen starten. In Moskou bijvoorbeeld.

 De vraag is al vaak gesteld of Trump wel echt president wil worden. Ging het hem niet vooral om het spel van de campagne, om het winnen? president-elect Trump tweet nog steeds alsof de campagne op volle vaart draait. Hij houdt campagnerally’s alsof de buit nog niet binnen is. Onder president Trump zou het zomaar kunnen zijn dat de campagne nooit stopt.

Trumps potje Monopoly

Politico schrijft over mogelijke veiligheidsproblemen voor Trump-torens en resorts buiten de VS. Volgens veiligheidsexperts geldt voor die gebouwen een verhoogde kans op een aanslag. Trump is nu tenslotte de toekomstige president. Dat maakt alles met zijn naam erop een potentieel doel.

Trump heeft gebouwen in Istanbul, Bali, Toronto, Baku, Mumbai, Batumi and Dubai. Die zouden mogelijk extra beveiligd moeten worden, of de Trump-naam moet van de gevel. Verschillende media vragen zich daarnaast af: hoe beïnvloeden Trumps investeringen zijn buitenlandbeleid? Trump zal minder snel ruzie zoeken met een land waar hij belangen heeft. Trevor Noah van de Daily Show vergelijkt het buitenlandbeleid van Trump met een monopolyspelletje. Jij wil je pion daar neerzetten? Prima. Ik heb daar toch geen hotel.

Fantastic, amazing & exceptional Pakistan

Amerikaanse diplomaten kijken vol verwondering naar Trumps gesprekken met wereldleiders. Trump benadert de gesprekken als de eerste ontmoeting met een nieuwe buurman, terwijl presidenten voor Trump ondersteund werden door het State Department.

Trumps gesprek met de premier van Pakistan zorgt voor verbaasde reacties op twitter en in de media. De relatie tussen de twee landen is de afgelopen jaren danig bekoeld, en Trump was eerder in tweets nog erg kritisch op het land. “Get it straight: Pakistan is not our friend.” Maar toen was Trump nog geen president. .

 Nu zegt hij tegen premier Sharif: “You have a very good reputation. You are a terrific guy. You are doing amazing work which is visible in every way. I am looking forward to see you soon. As I am talking to you Prime Minister, I feel I am talking to a person I have known for long. Your country is amazing with tremendous opportunities. Pakistanis are one of the most intelligent people.”

De afsluiting is wel erg Trumpiaans. Zelfs voor Trump zelf. “A fantastic country, fantastic place of fantastic people. Please convey to the Pakistani people that they are amazing and all Pakistanis I have known are exceptional people.” Het is onduidelijk of Trumps lovende woorden een verandering van koers van het Amerikaans buitenlandbeleid betekenen, of moeten worden gezien als de vriendelijke woorden van de nieuwe buurman bij de heg.

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: