De Donald Show: twitteraar Wilders lijkt steeds meer op twitteraar Trump

Geert Wilders ziet graag dat internationale media hem ‘The Dutch Trump’ noemen. Ook zijn tweets lijken steeds meer op die van Trump.

Hoe gaat de nieuwe president het doen? Wekelijks geef ik een update van de Verenigde Staten van Trump, in BNR De Wereld.

In buitenlandse media wordt Geert Wilders regelmatig vergeleken met Donald Trump. Wilders vindt die vergelijkingen duidelijk leuk. Hij retweet ze vrijwel altijd, en plaatst links naar de artikelen op zijn website.

De tweets van Wilders lijken ook steeds meer op die van Trump. Wilders tweet inmiddels regelmatig in het Engels, en kopieert zelfs rechtstreeks Trumps belangrijkste slogan. Bij Wilders wordt dat “Make the Netherlands great again”

 

Maar ook in de zinsopbouw klinkt de stem van Trump geregeld door. Laatst had Wilders kritiek op de rechters uit het minder-Marokkanen-proces. Hij maakt zijn punt, en sluit dan af met “madness.” Je hoort het Trump zo zeggen. Trump eindigt tweets ook vaak met een kwalificatie. Hij kiest er meestal voor om te eindigen met “sad”.  Als in: dat TV-programma is niet goed, en al helemaal niet grappig. Sad.

 

 

 

De laatste weken zet Wilders zich ook weer explicieter af tegen wat hij noemt ‘de elite’, hetzelfde wat outsider Trump doet.

Ook het diskwalificeren van rechters en media komen in beide twitterfeeds terug. Wilders waarschuwt: “never trust the judges, never trust the media.” Trump heeft het over “the very dishonest media”.

 

Zelfs in beeldspraak lijkt Wilders inspiratie te halen bij Trump. Waar Trump het heeft over “Drain the swamp”, kiest Wilders voor het Nederlandstalig equivalent daarvan: “schoon schip maken”. Zowel Trump als Wilders  laat vervolgens in het midden wat hij daar precies mee bedoelt.

Het zijn niet alleen de tweets waarin de twee op elkaar lijken. Ook in de bredere mediastrategie lijken Wilders en Trump op elkaar. Beiden houden zelf de regie in handen door zelf hun mediamomenten te kiezen. Beiden gebruiken Twitter en Youtube om zo traditionele media te omzeilen.

Wilders haalt nu duidelijk inspiratie uit de tweets van Trump, maar het is best mogelijk dat Trumps team in een eerder stadium naar Wilders heeft gekeken. De alt-rigth website Breitbart.com heeft altijd interesse gehad in rechtspopulistische politici in Europa, en de oude baas van Breitbart, Steve Bannon, is nu een van Trumps belangrijkste adviseurs.

Een duidelijk verschil tussen de twee: Trump is een veel emotionelere twitteraar dan Wilders. Trumps tweets zijn niet zelden persoonlijke afrekeningen, en missen focus. Dat is een aspect dat Wilders niet heeft overgenomen. Twitteraar Trump kent geen mate. Sinds zijn eerste berichtje in maart 2009 tweette hij al ruim 34 duizend keer. Wilders begon in mei 2009, en komt maar tot zes duizend tweets.

Het is geen wonder dat Wilders graag met Trump geassocieerd wordt. Trump laat zien dat je als populist de verkiezingen ook echt kan winnen. Daar wil je als Wilders best bij horen. Daarnaast zitten in Amerika belangrijke potentiële geldschieters voor Wilders. De Trump-vergelijkingen houden Wilders in beeld, en kunnen uiteindelijk donaties opleveren. Die zijn belangrijk, nu de campagne voor maart in volle gang is.

 

 

Verder in de Donald Show:

 

Kan Trump op dezelfde manier blijven tweeten als hij president is?

Volgens de NPR wordt dat moeilijk door de veiligheidseisen waar de presidentiele telefoon aan moet voldoen. De president heeft een presidentiële smartphone, en daar mogen geen gewone apps opgezet worden vanwege het gevaar van hackers. Ook de Twitter-app mag dus niet. Eigenlijk kan de telefoon van de president sowieso heel weinig, zei Obama al eens tegen Jimmy Fallon. “Het lijkt wel een speelgoedtelefoon.”

 

De veiligste optie voor Trump zou zijn om via zijn computer te tweeten. Maar dat is toch wat minder spontaan. Een andere optie: een tweede telefoon. Maar ook dan zijn er veel beperkingen. Ach, Trump kan altijd nog Twitter op een geheime privéserver ergens in een gangkast laten draaien.

Artiesten staan nog niet in de rij om op te treden tijdens Trumps inauguratie.

Inmiddels zouden er grote bedragen geboden worden door het Trump-team om een grote naam binnen te halen. Het is niet de gewoonte om hiervoor te betalen, omdat het optreden als een eer wordt gezien. Maar die eer is vooralsnog niet genoeg.

Ook voor de traditionele parade naar het Witte Huis loopt het nog niet storm. Normaalgesproken lopen er verschillende marching bands van middelbare scholen uit Washington mee. Maar komend jaar niet een. Elke school heeft een ander excuus, van geldgebrek tot het reorganiseren van de band. Maar een anonieme bron zegt dat het ook te maken heeft met Trump.

 

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: