The Donald Show: Rustig maar, die War on Christmas is al gewonnen

Als we De Telegraaf mogen geloven is er een oorlog tegen Kerstmis gaande. Maar is dat wel zo? De discussie is rechtstreeks gekopieerd uit de VS. Ook Trump probeert hem weer aan te wakkeren, maar ondertussen wordt de overwinning al geclaimd.

Hoe gaat president Trump het doen?

Wekelijks een update over de Verenigde Staten van Trump, in BNR De Wereld. Luister het hier terug

Durven we elkaar in Nederland geen fijne Kerst meer te wensen? En kiezen de Albert Heijn de NPO, en Nederlandse scholen massaal voor kerstcensuur? Als je De Telegraaf mag geloven is er een strijd gaande, een strijd gericht tegen Kerstmis. Zelfs Premier Rutte bemoeit zich ermee. „Sorry jongens, wij vieren het kerstfeest. Dat is echt ten diepste een Nederlandse traditie.”

Maar ligt Kerst wel echt onder vuur? De NPO heeft kerst helemaal niet geschrapt, de naam feeststol is commercieel handig, want die kan je ook buiten Kerst om verkopen, en die scholen die geen Kerstmis meer mogen vieren, kent u ze? Heel Holland viert Kerst. Maar die krant en die premier hebben die extra aandacht nodig, en stoken het kerstvuurtje nog even op.

Het boosmakertje is rechtstreeks gekopieerd van de Amerikanen. In de VS woedt er al jaren een ‘War against Christmas’. Tenminste, als je zenders als Fox News en conservatieve talkshow hosts mag geloven. Kerstmis is een officiële landelijke feestdag en wordt in alle uithoeken gevierd, maar toch wordt het kerstfeest niet gerespecteerd zeggen deze kerstklokkenluiders.

Ook Donald Trump vecht mee om Kerstmis te behouden. Voor een rij kerstbomen in Wisconsin vertelde hij enthousiast dat Amerikanen met hem als president eindelijk weer vol trots Merry Christmas mogen zeggen. Ook winkels worden de komende vier jaar weer meer kerstig, zo belooft hij. Let ook op de overenthousiaste reacties van de presentatoren in de studio. “Eindelijk een politicus die het gewoon zegt!”

 

 

Een fanatieke groep voelt zich aangesproken. Maar voor de meeste Amerikanen leeft het onderwerp niet echt. Het is een strijd die vooral in de media word uitgevochten, en het hoogtepunt van de kerststrijd ligt alweer in 2005. Anno 2016 vindt een meerderheid van de Amerikanen het onderwerp niet interessant meer. Of je nu een fijne Kerst of fijne feestdagen wenst, zij liggen er niet wakker van.

Opiniemaker Bill O‘Reilly spint het verhaal dan maar zijn eigen kant op, en claimt de overwinning. Hij was een van de aanstichters van de discussie, en hij stelt nu ook vast dat de oorlog voorbij is. Kerstmis heeft gewonnen. En hij heeft ook een boodschap voor alle critici die beweren dat er nooit wat aan de hand was: jullie zijn gewoon van die typische linkse leugenaars. Vrede op aarde.

 

Terugkijkend op elf jaar kerststrijd is er eigenlijk weinig veranderd. Er zijn wat relletjes geweest rond bedrijven die niet kerstig genoeg waren, maar om nou te zeggen dat Kerst nu meer of minder dominant is dan voor de grote elfjarige kerstoorlog? Nee. Het heeft vooral opiniemakers als Bill O‘Reilly veel aandacht en fijne kijkcijfers opgeleverd. Het lijkt erop dat de Telegraaf en onze Premier dat ook is opgevallen.

 

Ook kersttafel en kerstcadeaus zijn politiek

Er lijkt dan een voorlopig bestand in de War on Christmas, kerst blijft een moeilijke periode voor veel Amerikanen. Uit recente peilingen van USA Today blijkt dat het land nog steeds vreselijk verdeeld is: 38% is ongerust over president Trump, 38 % is hoopvol over Trump en 16% is enthousiast. Dus dat worden gezellige kerstdiners. Ongeveer 4% verveelt zich overigens nu al met de nieuwe president. Je vraagt je af wat die groep nodig heeft om wel bij de les te blijven…

Ook het doen van kerstinkopen is een politiek mijnenveld. Verschillende CEO’s van grote bedrijven mengden zich in de verkiezingsstrijd, met als gevolg dat consumenten die bedrijven boycotten. Geen pakjes meer van Amazon als je Republikein bent, en geen sneakers van New Balance meer als je Democraat bent. Maar wat kan je dan nog wel kopen? The Daily Show weet het. Noice cancelling koptelefoons.

 

 

 

Poetin door de schoorsteen

Alec Baldwin verdient een aardige kerstbonus dankzij zijn rol als Donald Trump in het satirische Saturday Night Live. Deze week was de laatste aflevering voor de winsterstop. Er wordt veel gespeculeerd of Baldwin na de winterstop terugkomt. In de laatste aflevering komt Poetin door de schoorsteen bij Trump, om hem te vertellen dat Trump het mooiste cadeau is dat de Russen zich konden wensen.

Daarna verdeelt Poetin samen met Rex Tillerson, de nieuwe minister van buitenlandse zaken, alle olievelden, terwijl Trump zich afvraagt waar ze het in hemelsnaam over hebben.

 

Advertentie




Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: