Donald Show: Turbulente eerste week voor ‘turbo Trump’

 

Wekelijkse verzorg ik een update over de United States of Trump in het programma BNR De Wereld. Luister deze aflevering hier terug.

Vrijdagavond kwam de aankondiging, 24 uur later kwam het terugfluiten door een federale rechter. Amerika mag reizigers met een visum of green card niet zomaar weigeren. Van begin tot eind is het een verhaal met typische Trump-ingrediënten. Daadkracht van de president zorgen voor protest over de hele wereld en zijn uiteindelijk een recept voor verwarring en onduidelijkheid. Expats van Google die niet meer terug kunnen komen na vakantie, uitwisselingsstudenten in paniek, en gezinnen die niet meer allemaal het land in mogen. Met een pennenstreek werden ineens schijnbaar willekeurige reizigers uitgesloten op basis van nationaliteit.

Op de zwarte lijst staan overigens geen landen waar Trumps bedrijven zaken mee doen, zo bericht Bloomberg. (kanttekening: Saudi-Arabië heeft enorme invloed in Washington, ook voor Obama reden om voorzichtig te doen)

 

 

De kritiek van deze rechter is de eerste echte tegenslag voor Trump in een week waarin hij met de turbo aan het ene decreet na het andere tekende. Rond de immigratiebeperkingen zal nu een juridische strijd losbarsten. En dat zou ook wel eens voor andere decreten kunnen gelden, schrijft Politico.

Trumps decreten zijn een soort intentieverklaringen voor de komende vier jaar. Met de presidentiële vulpen bevestigt hij nog een keer zijn campagnebeloftes. In de meeste gevallen moet het geld voor de acties nog geregeld worden, en moet het congres nog toestemming geven. De focus van de decreten zijn geen verrassing: Obamacare afbreken, de global gag rule terugbrengen (geen geld meer voor NGO’s die zich met abortus bezighouden), de Key Stone XL Pipeline aanleggen en natuurlijk die Mexicaanse muur, en dus die strengere immigratieregels.

Het zou zomaar kunnen dat dit niet de laatste keer is dat een van Trumps decreten met een rechter botst. Volgens Politico worden de plannen van Trump argwanend bekeken door deskundigen. Er zou maar zelden overleg zijn geweest met de juridische teams van de ministeries over de formuleringen. Hoe verhouden deze decreten zich ten opzichte van bestaande wetten en afspraken? Naar Trumps decreet voor de Key stone XL pipeline is niet gekeken door het State Department. Het decreet tegen Obamacare is pas een avond ervoor naar de ministeries gestuurd.

 

Opvallend in deze eerste week is de grote rol van Trumps schoonzoon Jared Krushner en voormalig Breitbart-baas Steve Bannon. In de strijd om de invloed in het Trump-team lijken deze twee mannen te winnen van de chief of staff, partijbons Reince Priebus.

Vooral de hand van Bannon is zichtbaar. In de inauguratiespeech klonk zijn stem al door, de nieuwe ruzies met de pers zijn vintage Bannon, en ook bij het tekenen van de decreten staat Bannon vooraan. Klap op de vuurpijl: Bannon is nu ook bij veiligheidsbriefings aanwezig. Als Poetin belt, is de onervaren Steve Bannon erbij, en zit de militaire top zich buiten the oval office te verbijten.

 

Verder in the Donald Show deze week:

 

-Een week zonder Trump-tweets is een week niet geleefd. Een bericht sprong eruit. Als de criminaliteit in moordstad Chicago niet snel daalt, dan stuurt Trump ‘The feds.’  Dat betekent meestal de nationale garde, die vooral in noodsituaties wordt ingezet. Daar schrikken ze in Chicago natuurlijk nogal van.

 

Trevor Noah van de daily show viel ook iets op aan de timing van Trumps tweet. Die kwam namelijk net nadat Bill O ‘Reilly op fox hetzelfde onderwerp en dezelfde oplossing aandroeg. De echte president is volgens Noah dan ook Bill O ‘Reilly, als is het maar voor een uurtje per avond.

De website Axios (van de Politico-mannen Jim VandeHei en Mike Allen) zet op een rij wanneer Trump welke media consumeert. Ze keken vooral naar wanneer hij over welke media tweet, en maakten daar een mooi overzicht van. Trump bladert de kranten wel door, maar kijkt vooral heel veel tv. Lastig: sinds hij president is, heeft hij minder tijd voor de morning shows. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Trump, net als Lyndon Johnson, een paar televisies in the oval office zet.

 

-Trump begint te wennen aan het Witte Huis.

In een zeer vermakelijk interview met de New York Times vertelt Trump dat hij in eerste instantie niet echt zin had in de verhuizing, maar dat het Witte Huis hem nu wel bevalt. Het is niet Trump Tower, maar het historische aspect heeft wel wat. Ook is hij heel enthousiast over het aantal vergaderzalen en over de telefoons. “The best phones I ever had”

Opvallend detail: Trump gebruikt nog steeds zijn eigen onbeveiligde android-telefoon om te tweeten. Dat mag niet van de veiligheidsdiensten. Maar wie houdt Trump tegen?

 

 

 

AdvertentieEén reactie op “Donald Show: Turbulente eerste week voor ‘turbo Trump’”

  1. […] en rechters protesteerden, was de president volgens ooggetuigen dan ook boos en gefrustreerd. In Trumps eerste week bespraken we hier al dat ministeries amper op de hoogte waren van Trumps decreten, en dat de huisjuristen vaak ook […]

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: