Trumps belangrijkste besluit

De bekendmaking van Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof belooft een spektakel te worden. De twee belangrijkste kandidaten zijn naar Washington gevlogen. Dit om geheim te houden wie het gaat worden, maar ook omdat Trump nog op het laatste moment zijn keuze zou kunnen veranderen, zo schrijft de website Axios. Het lijkt erop dat Trump absoluut niet het risico wil lopen dat de tv-zenders naar iets anders gaan schakelen als hij primetime zijn kandidaat bekend maakt.

De aankondiging komt vannacht om 2 uur Nederlandse tijd. De belangrijkste kandidaten zijn Neil Gorsuch en Thomas Hardiman. (waarbij de eerste favoriet lijkt) Tump beloofde in de campagne al een conservatieve vervanger voor de overleden rechter Scalia. Gorsuch en Hardiman voldoen beiden aan dat profiel.

Dit wordt Trumps belangrijkste beslissing van zijn presidentschap tot nu toe. Zijn kandidaat gaat voor decennia de koers van het land beïnvloeden. Deze opperrechters zitten voor het leven, en deze negende rechter zal in veel gevallen de schaal net in het voordeel van de conservatieven doen uitslaan.

De aankondiging is flink vervroegd: van donderdag naar dinsdag. Het lijkt erop dat Trump na de chaos en het pr-slagveld rond zijn immigratierestricties het nieuws even een andere draai wil geven. Met de aankondiging brengt hij even de rust weer terug.

Democraten hebben al aangegeven zich op elke mogelijke manier tegen Trumps kandidaat te verzetten. Eerder blokkeerden Republikeinen Obama’s kandidaat. Ze redeneerden: Obama’s presidentschap was al bijna voorbij was, dus had het Amerikaanse volk het recht om via de stembus te laten weten wat voor soort kandidaat ze wilden.

Vanaf 2 uur vannacht begint dan ook officieel het politieke gevecht. Verwacht filibusterende Democraten. Het wordt de tweede keer in de geschiedenis dat dit middel wordt ingezet tegen in zo’n situatie.  Trump heeft Democraten en Republikeinen uit het congres uitgenodigd kennis te maken met zijn kandidaat. Maar Democraten zullen hier niet bij zijn. Republikeinse leiders wel, die ontmoeten de kandidaat al een uurtje eerder.

 

 

 

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: