Van sluiproutes in donkere busjes naar Witte Huis: Trump kiest voor Gorsuch

“Was that a surprise?” Vraagt een zichtbaar tevreden Trump als hij zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof presenteert. Neil Gorsuch is als een soort geheim agent naar Washington vervoerd. Hij werd in een donker busje over boerenweggetjes gereden, met een militair vliegtuig opgehaald, en sliep niet in een hotel maar bij vrienden. Hij had zo geen enkel contact met de pers.

Normaal gesproken lekt de naam van de kandidaat al eerder uit. Maar Trump wilde het doen op de manier waarop hij gewend is. Met spanning en sensatie. Zoals in een reality-show.  Er waren nog twee kandidaten over, die allebei werden ingevlogen. Trump beweerde tot het laatste moment zijn keuze nog te kunnen veranderen. En dus schakelden alle nieuwszenders op primetime over naar het Witte Huis voor de aankondiging. Die missie is alvast geslaagd.

Neil Gorsuch is een jaargenoot van President Obama op Harvard. Hij werkte de laatste jaren in Denver. In niets lijkt hij op zijn benoemer Trump, schrijft Slate. Welbespraakt, weloverwogen en een goed schrijver. Met sluwe redeneringen schrijft Gorsuch iedereen onder de tafel. Gorsuch is ook ervaren. Hij is de eerste kandidaat die al eens voor het Supreme Court werkte. Hij is met zijn 49 jaar ook jong. Dat is belangrijk voor een baan die voor het leven is.

Gorsuch is ook zeer conservatief en christelijk. Precies wat Trumps achterban graag ziet. Hij vindt dat religieuze vrijheid, voor alles gaat. Hij vindt bijvoorbeeld dat werknemers niet verplicht moeten worden om een ziektekostenverzekering te betalen als daar ook anticonceptie in vergoed wordt. Over deze ‘Hobby Lobby’ zaak en Gorsuchs andere belangrijkste uitspraken lees je hier meer.

De Denver Post, uit Gorsuch’s huidige woonplaats, is nog voorzichtig. “Dit zou de eerste opperrechter uit Colorado kunnen worden sinds…” En daar heeft de krant een punt. De benoeming van Trumps kandidaat wordt een zwaar politiek gevecht. De Republikeinen blokkeerden eerder Obama’s nominatie Merrick Garland. Dat krijgen ze nu terug. Maar omdat de verhoudingen in het congres nu anders zijn, hebben de Democraten minder middelen om zich te verzetten. Een ding is zeker. Van ‘filibuster’ tot ‘nuclear option’: beide partijen willen alles inzetten.

Waarom is deze benoeming nou belangrijk? NPR-verslaggever Nina Totenberg legt het uit. Een van de grote vragen: de rechters staan meestal argwanend tegenover de acties van de zittende president.  Hoe gaan ze op President Trump reageren?

Grote kans trouwens dat dit niet Trumps laatste nominatie voor het Hooggerechtshof wordt. Bloomberg rekent voor dat er nog vier andere kandidaten zijn om de komende jaren te vervangen. Daarmee zouden Republikeinen de macht in het Supreme Court voor jaren naar zich toetrekken.

 

AdvertentieEén reactie op “Van sluiproutes in donkere busjes naar Witte Huis: Trump kiest voor Gorsuch”

  1. […] Voor Trumps genomineerde voor het Hooggerechtshof is er dezelfde verdeeldheid als voor dat inreisverbod. Op televisie zien we boze Democraten demonstreren. Conservatieve Amerikanen zijn juist tevreden. Voor hen is hij de ideale kandidaat. Neil Gorsuch staat voor minder strikte regels voor het bedrijfsleven, en christelijke normen en waarden. (voor meer info over Gorsuch, en hoe hij als een spion naar Washington werd vervoerd, klik hier) […]

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: