The Donald Show: Protesteren? Juichen voor Trump!

Wekelijks geef ik een update over de Verenigde Staten van Trump, in het programma BNR De Wereld.

Na een week van chaos en controverse over het inreisverbod van Trump, volgde voor de president zelf een kater. Een rechter floot hem terug. Trump gaf die ‘zogenaamde rechter’ er via Twitter ervan langs en gaat in hoger beroep. Dit belooft een harde strijd te worden, die zal eindigen in het Hooggerechtshof. Dus, concludeert journalist Ryan Lizza, hebben de Democraten er nu een reden bij om de benoeming van Trumps opperrechter Gorsuch zo lang mogelijk te rekken.

Het lijkt soms wel alsof heel Amerika tegen Trump protesteert. Maar dat is voor in ieder geval de helft niet waar. Bijna vijftig procent van de Amerikanen is namelijk heel tevreden over hun nieuwe president. Logisch ook: ongeveer de helft van de kiezers ging voor Trump, en hij doet precies wat hij tijdens de campagne beloofde. Deze tevreden helft gaat niet de straat op. Een paar peilingen (ja we nemen ze met een korrel zout) ter illustratie: Volgens Reuters/Ipsos is 48% van de Amerikanen voor het inreisverbod, 41% is tegen. Rasmussen meldt: 43% van de Amerikanen is voor een soort moslim-stop, 44% is tegen. Andere peilingen laten ongeveer dezelfde verdeeldheid zien. Republikeinen zijn meestal voor, Democraten meestal tegen. En wat betreft die lage waarderingscijfers voor Trump? Volgens Politico zouden die ook wel eens mee kunnen vallen. Hij is misschien wel veel populairder dan we nu denken.

Voor Trumps genomineerde voor het Hooggerechtshof is er dezelfde verdeeldheid als voor dat inreisverbod. Op televisie zien we boze Democraten demonstreren. Conservatieve Amerikanen zijn juist tevreden. Voor hen is hij de ideale kandidaat. Neil Gorsuch staat voor minder strikte regels voor het bedrijfsleven, en christelijke normen en waarden. (voor meer info over Gorsuch, en hoe hij als een spion naar Washington werd vervoerd, klik hier)

De New York Times had er een interessant gesprek over met de baas van winkelketen Hobby Lobby. De zaak die hij aanspande is inmiddels berucht. Hij stelde dat hij als christelijke ondernemer niet verplicht kon worden aan een zorgverzekering bij te dragen waar anticonceptie een onderdeel van was. Rechter Gorsuch gaf hem gelijk. Hij is dan ook helemaal blij met Trumps keuze.

En luister ook eens naar deze Nederlandse Texaan. Een typische conservatieve Republikein, die net als Gorsuch vindt dat de overheid zich zo min mogelijk met burgers moet bemoeien. Deze Texaanse Nederlander is zeker ook een tevreden Trump-stemmer. Meteen nadat Gorsuch gepresenteerd was, verschenen er een soort campagnespotjes op de Amerikaanse buis. In de hoofdrol de beoogde opperrechter. Zijn deugdzame leven wordt in 30 seconden neergezet. Een echte Amerikaanse droom, zeg maar van krantenjongen tot het Hooggerechtshof.

De video is bedoeld om goodwill voor Gorsuch te kweken, en zo Democraten onder druk te zetten vooral voor de benoeming te stemmen. In totaal is er zo’n 2 miljoen dollar uitgegeven aan spotjes.

 

Het moeten moeilijke tijden zijn voor Jon Stewart. De man die tijdens het presidentschap van Bush een ster werd met kritische satire, zit tijdens het presidentschap van Trump thuis op de bank. Deze week kon hij het niet laten. Hij kwam even langs bij collega Stephen Colbert. Verkleed als Trump, voorspelt hij de komende actiepunten van de president. En hij eindigt, zoals alleen Stewart dat kan, met een stichtelijke boodschap. Als Amerika zonder grote kleerscheuren door het presidentschap komt, dan heeft Trump in ieder geval één ding bewezen…

 

Nog een ding: Vannacht is het tijd voor de Super Bowl. Normaal een moment waarop politiek even geen rol speelt. Maar dit jaar hebben twee bedrijven een politiek statement gemaakt in hun commercial. Gevolg: boycots en boosheid. Beide commercials zijn wel fantastisch mooi gemaakt. Lees het hele verhaal, en bekijk de filmpjes hier.

 

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: