New York Times zet de standaard met nieuwe dagelijkse podcast

“This moment demands an explanation”, zeggen ze bij The New York Times. Met een president als Trump, de opkomst van ‘alternative facts’, en een dalend vertrouwen in de media, zoekt de krant naar nieuwe manieren om verhalen te maken en mensen te bereiken. Daarom is er sinds een paar weken een dagelijkse actuele podcast.

En die is goed. Heel goed. De New York Times zet de standaard op podcastgebied.

The Daily geeft zo’n 20 minuten duiding bij het nieuws. Het niveau is hoog: met oog voor detail, interessante sprekers, strak gemonteerd, en afwisseling in vorm. Presentator Michael Barbaro, ook bekend van de politieke podcast The Run-up, put uit de enorme expertise bij zijn krant.

De toon is relaxed. “It’s the news the way it should sound”, zeggen ze zelf, met de arrogantie die bij ‘the grey lady’ past. Niet de alwetende nieuwslezer, maar alsof je mee luistert bij de koffie automaat. Relaxter, losser en dichterbij de luisteraar.  En daar zit ook de kracht. Je hoort details die net niet het artikel haalden, maar wel belangrijk zijn. Je krijgt extra context doordat je de overwegingen van de makers hoort.

De New York Times is het eerste medium dat dagelijks een podcast van dit niveau brengt. Het gaat goed met de abonnees, en de krant wil op deze manier meer mensen aan zich binden. Er lijkt ook een verdienmodel te zijn. De eerste afleveringen worden gesponsord door BMW.

Het zal nog maar moeten blijken of The Daily blijvend een groot publiek weet te trekken, maar voorlopig staat de podcast zowel in Nederland als in de VS hoog in de I-tunes downloadlijstjes. Kwalitatief zet de New York Times in ieder geval de standaard.

De podcast is een aanrader voor iedereen die bovengemiddeld geïnteresseerd is in Amerika en de Amerikaanse politiek, maar niet altijd tijd heeft voor long reads over de nieuwe opperrechter, Trumps inreisverbod of de aard van de moderne terrorist.

Alle afleveringen vind je hier.

Abonneer je hier via Itunes

 

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: