S-Town: de podcast die nog beter is dan Serial (zonder spoilers)

Deze podcast werd in vier dagen tien miljoen keer gedownload, en staat wereldwijd bovenaan de hitlijsten in Itunes. Het wordt gemaakt door het team achter This American Life en heeft elementen van Serial, maar het is beter dan die twee podcasts samen. (Lees gerust verder, er staan geen spoilers in dit artikel.)

S-town, of eigenlijk Shit Town, is de bijnaam die John B. Mclemore, de hoofdpersoon in dit non-fictie verhaal, aan zijn woonplaats heeft gegeven. Deze zonderlinge klokkenmaker woont in een afgelegen bos net buiten Woodstock, Alabama. Volgens hem is er een moord gepleegd in het dorp. Hij vraagt Brian Reed, een van de makers van This American Life, om dit verhaal te onderzoeken.

Mclemore is de  smaakmaker in het verhaal. Hij is excentriek, ondoorgrondelijk, en op een erg zwartgallige manier humoristisch. Hij spreekt met kleurrijke taal over zijn dorp “It’s a clusterfuck of sorrow.” Hij pist in de gootsteen om een telefoongesprek niet te hoeven onderbreken, schrijft pagina’s vol over het klimaat, vergelijkt de dorpsschool met Auschwitz en bouwde een gigantisch doolhof in zijn achtertuin. Hij is een excentriek, buitenbeentje op het platteland van Alabama.

S-Town heeft de fantastische verteltechnieken van This American Life, en het mysterie van Serial, maar voegt daar een intrigerende hoofdpersoon en het gevoel van het Amerikaanse zuidelijke platteland aan toe. De verbazing en verwondering van een New Yorkse journalist over deze wereld vol fatalistisch denken zou smaakloos kunnen worden. Maar Reed blijft aan de goede kant van de lijn.

De timing kon eigenlijk niet beter. Woodstock, of Shit Town, is Trump country. Een gebied vol armoede, zonder banen en zonder hoop. De argwaan richting politie en overheid is groot.  Deze getatoeëerde mannen en vrouwen hebben het allang opgegeven. Als deze mensen zouden stemmen, dan voor the Donald.

Deze podcast wordt hier en daar vergeleken met het werk van Faulkner, die het leven in het Amerikaanse Zuiden vastlegde met datzelfde donkere randje. Deze podcast met het werk van een nobelprijswinnaar vergelijken is wel een heel groot compliment, maar S-Town brengt zeker de kunst van het vertellen in een podcast naar een nieuw niveau. Het is alsof je luistert naar een goedgeschreven roman, en net als Faulkner laat het je niet meer los.

Alle zeven afleveringen van S-Town vind je hieronder, of zoek op S-Town in Itunes.

Advertentie
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: